събота, 18 юли 2015 г.

Питка за Бъдни вечер

Необходими продукти:


  • 20 гр. мая
  • 500 мл. хладка вода
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 кг. брашно
  • 1/2 ч.ч. олио или разтопено масло

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря във водата заедно със солта и захарта (в купа). След като маята се разтопи започва да се слага по малко от брашното, бърка се и започва да се меси. Слага се по малко олио/масло и продължава да се меси. Като поеме брашното и тестото спре да се лепи по пръстите се оформя питка в тавичка и се оставя да втаса на топло. След като тестото се надигне двойно се слага да се пече на 180С градуса минимум 30 минути, до готовност. След като питката е готова се поръсва с малко студена вода и се покрива с хавлиена кърпа за 5-10 минути да се задуши. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар